Nasza codzienność

Z wiekiem nasze zmysły przestają prawidłowo funkcjonować. Podczas zajęć pracujemy między innymi nad motoryką małą. Zajęcia te mają na celu min. ułatwianie odbierania i przetwarzania boźców , ułatwianie wzmacnianie prawidłowego napięcia mięśniowego, wpływają na poprawę pracy układu nerwowego, poprawę funkcjonowania receptorów odpowiednich dla poszeczególnych zmysłów. Poza tym zawsze jest dobra zabawa.  
Jak jest okazja to musi być i ciasto. Pani domu dziś przygotowała szarlotkę na kruchym spodzie dla swoich przyszywanych wnuków, bo dla wnuków zawsze warto coś fajnego zrobić.. Przepis jest łatwy niedrogi i zawsze wychodzi.
Nowa wariacja na temat w naszym dziale ABC Pani Domu. Tym razem na warsztat wzięliśmy flaszkę… a nawet dwie! ☺ Zapraszamy do działu!
Czasem dobrze jest wyświadczyć przysługę komuś, bo zawsze można jakoś na tym skorzystać ;) I tak właśnie do Pani Domu przyszedł pomysł na kruche ciasto ze śliwkami.
Już jesień :) niby taka deszczowa pora, a jakże kolorowa. W takie dni kiedy deszcz za oknem, a w telewizji nie nic ciekawego można zrobić coś dla domu, np. Dekoracyjne dynie, na które pomysł znaleźliśmy w internecie i postanowiliśmy spróbować sami.
Dziś w kąciku Zaradnej Pani Domu pojawił się nasz kolejny wyczyn, a mianowicie Karpatka... Jednakże w kwestii szczegółów, zaparaszamy do działu ABC Pani Domu.
…papiery. Zapraszamy do działu ABC Pani Domu, gdzie właśnie dodaliśmy kolejną, praktyczną ciekawostkę a mianowicie – tytułową przegródkę, czy tez jak kto woli segregator do różnych materiałów.
W ramach nowego kącika na naszej stronie – „ABC Pani Domu”, dziś „Arbuzowa Wariacja”. Jak wariują arbuzy? Zapraszamy do działu ABC.
Dziś coś kulinarnego inaczej – na dobry początek, a mianowicie: Wariacja na temat brzoskwini. Potrzebne nam (przepis na 30 drobnych porcji): 3 rogaliki słodkie lub chałka (bo tyle ile kawałków tyle porcji), 2 puszki brzoskwiń [...]
Dzisiaj bardzo proste, łatwe w przygotowaniu i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z rabarbarem. Pomijając wyżej wymienione zalety ma ono jeszcze jedną, kluczową z punktu widzenia smakosza - jest pyszne! No to jedziemy!
Dziś w menu jabłecznik francuski:
Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej, a mianowicie kotlety pożarskie. Nazwano je tak na cześć księcia Pożarskiego, ale są tak smaczne, że niewiele pomyli się ten, kto pomyśli, iż nazwa wywodzi się od pożerania. Ale to takie głupoty. W każdym razie obok boeuf Strogonowa są najbardziej znaną potrawą kuchni rosyjskiej.
Ciasto: 20 dag mąki pszennej 1 szklanka mleka [...]
Przyszła wiosna. Grzejące słoneczko trochę rozleniwia, więc i prezentowana potrawa jest dość prosta.
Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 25 dag margaryny [...]
Dzisiaj potrawa w/g przepisu i wykonania (co można zobaczyć na zdjęciach) dyrektora naszego Domu w ramach Kącika Kulinarnego, który odbywa sie co poniedziałek. Oddajemy głos panu dyrektorowi.
Ciasto: mąka pszenna - 1 szklanka proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki jajko - 1 sztuka [...]
Składniki: seler konserwowy - 2 szt /słoiki około 300g/ ananasy w puszce - 1 szt /puszka okolo 400g/ kukurydza konserwowa - 1 szt /puszka okolo 300g/ [...]
Składniki: 1kg jabłek szarej renety, 2,5 szkl. mąki, 1 niepełna szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka tłuszczu (masło lub margaryna), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju, 6 łyżek cukru.
Składniki: 25 dag podłużnych biszkoptów, Poncz (pół szklanki białego wina, 50 ml rumu, 1-2 łyżeczki cukru), 2-3 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego, 1,5 szklanki mleka, torebka budyniu waniliowego, 4 łyżki cukru, 25 dag masła, 3 łyżki cukru pudru, 10 dag uprażonych płatków migdałowych, Do dekoracji: bita śmietana, kilkanaście drobnych herbatników w czekoladzie.

Tu znajdziesz

Stowarzyszenie

 
Stowarzyszenie na rzecz DPS Kluzeka „Być” w Krakowie oraz ludzi w podeszłym wieku jest organizacją pozarządową powstałą w 2000 roku. Celem organizacji jest wspieranie ludzi w podeszłym wieku i osób niepełnosprawnych. Stowarzyszenie otoczyło szczególną troską i opieką niepełnosprawnych mieszkańców Domu Pomocy społecznej ul. Kluzeka 6 w Krakowie.
 
 

Fundusze Europejskie

 
 
 

Nasze strony