1

Nasza codzienność

Jabłecznik Francuski

25 września 2007
Jabłecznik Francuski

Dziś w menu jabłecznik francuski:

Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 80 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g letniego mleka

obłożenie:
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 zapach cytrynowy
- 50 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 600 g kwaskowych jabłek

polewa:
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- cukier puder do posypania

Jak przyrządzić?
Składniki na ciasto dobrze zagnieść, wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min. w ciepłe miejsce. Ser utrzeć z cukrem, mlekiem i zapachem cytrynowym. Jabłka obrać, wykroić gniazda, podzielić na cząstki. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem, o śr. 26 cm, formując 2 cm brzeg. Na cieście rozsmarować ser i ułożyć jabłka. Piec 20 min. w 200 stopniach. Składniki polewy wymieszać, polać upieczone ciasto. Piec ponownie w 200 stopniach. A na koniec dostajemy taki oto smakołyk: Smacznego!

Jabłecznik Francuski (fot. 1)
Jabłecznik Francuski (fot. 2)
Jabłecznik Francuski (fot. 3)

Tu znajdziesz

Stowarzyszenie

 
Stowarzyszenie na rzecz DPS Kluzeka „Być” w Krakowie oraz ludzi w podeszłym wieku jest organizacją pozarządową powstałą w 2000 roku. Celem organizacji jest wspieranie ludzi w podeszłym wieku i osób niepełnosprawnych. Stowarzyszenie otoczyło szczególną troską i opieką niepełnosprawnych mieszkańców Domu Pomocy społecznej ul. Kluzeka 6 w Krakowie.
 
 

Fundusze Europejskie

 
 
 
Blog
Być
Facebook
Youtube

Nasze strony